Tolma
Tolma (ტოლმა), Armėnijoje, Azerbaidžane ir Turkijoje vadinama dolma, labai populiarus Gruzijoje valgis. Tolma variantų yra gana daug. Įprastai tolma yra išskobtos ir užpildytos įdaru daržovės, arba įdaras suvyniojamas į lapus.
Tolmai reikia: 2 vidutinių-didelių baklažanų; 3 didelių sultingų pomidorų; 3 aštriųjų žaliųjų pipirų; 5 didelių svogūnų laiškų; 6 česnako skiltelių; 20 gramų baziliko; 20 gramų šviežių koriandrų ir 2 morkų; 400 gramų maltos jautienos/kiaulienos faršo; 80 gramų ryžių; 1 kiaušinio; 2 lauro lapų; 1 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų; 1 arbatinio šaukštelio koriandro; 1 arbatinio šaukštelio sausų Trigonella caerulea; 70 ml aliejaus; druskos.
Tolma ingredientai
Tolma ingredientai
Tolma gamyba
Faršą sudedame į dubenį. Sutriname 3 skilteles česnako ir kartu su ryžiais, kiaušiniu, 1 arbatiniu šaukšteliu aštriųjų raudonųjų pipirų, 1 arbatiniu šaukšteliu koriandro; 1 arbatiniu šaukšteliu Trigonella caerulea ir druska sudedame į tą patį dubenį. Gerai išmaišome.
Supjaustome baziliką, šviežią koriandrą ir svogūno laiškus.. Trečdalį žalių svogūnų, kartu su supjaustytu baziliku ir žaliu koriandru sudedame į dubenį ir gerai išmaišome.
Išskobiame baklažanų ir 2 pomidorų vidurius. Vidurius neišmetame. Supjaustome morkas. Į didelę keptuvę supilame aliejų ir sudedame morkas, baklažanų vidurius ir likusius supjaustytus svogūnų laiškus. Kepame ant vidutinės ugnies, neuždengę, dažnai pamaišydami, 7-8 minutes.
Supjaustome likusį pomidorą, sutriname 3 česnako skilteles ir kartu su pomidoro viduriais ir lauro lapais dedame į keptuvę. Maišydami kepame ant lėtos ugnies 5 minutes. Jeigu pomidorai nesultingi įpilame truputį vandens.
Užpildome baklažanus ir pomidorus anksčiau paruoštu mėsos ir ryžių mišiniu. Mišinį daržovėse gerai suspaudžiame. Užpildytas daržoves ir žaliuosius pipirus dedame į keptuvę ant padažo ir troškiname orkaitėje 200 C temperatūroje 1 valandą.
Gruzijoje tolma įprastai valgoma su grietine arba maconi.
Tolma gamyba
Tolma gamyba
Tolma
© 2014 J.D.Endriukaitis