Gvezeli

Mccheturi Gvezeli (მცხეთური ღვეზელი) populiarus gruzinų valgis kilęs iš Meschetijos. Gvezeli gali būti su mėsos (kiauliena/jautiena), bulvių, grybų ar sūrio įdaru. Žemiau pateikiame receptą su kiauliena/jautiena.
10 porcijų gvezeli reikia: 1 kilogramo kvietinių miltų (800 gramų tešlai ir 200 gramų pabarstymui); 1 kiaušinio; 0,4 litro šilto vandens; 25 gramų mielių, 1 arbatinio šaukštelio druskos; Įdarui: 500 gramų maltos jautienos ir kiaulienos faršo; 100 gramų ryžių; arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 2 svogūno galvučių; 1 kiaušinio; smulkiai supjaustytų petražolių. Kepimui: 500 gramų aliejaus.

Gvezeli ingredientai

Gvezeli ingredientai

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Tešlos paruošimas.Į dubenį sudedame 800 gramų miltų, mieles, pusę šaukštelio druskos, kiaušinį. Įpilame 0,4 litro šilto vandens. Gerai išmaišome ir suformuojame pusapvalį tešlos gabalą, jį uždengiame polietileno plėvele ir paliekame valandai kilti.
Pabarstome stalą miltais ir ant jo dedame padalintą į 10 gabalų tešlą.
Įdaro paruošimas. Smulkiai supjaustome svogūnus ir juos apkepame kol įgis aukso atspalvį. Į faršą įdedame juoduosius pipirus, sudedame į keptuvę, ir, maišydami, kepame 5-6 minutes.
Išverdame ryžius (verdant pasūdome šaukšteliu druskos). Ryžius, iškeptą faršą, kiaušinį, supjaustytas petražoles sudedame į dubenį ir gerai išmaišome.
Gerai iškočiojame tešlos gabalus, kiekvieno lakšto viduryje dedame įdarą, perlenkiame ir sujungiame tešlos kraštus.
Kepame keptuvėje su 1 cm gylio aliejaus kol įgaus auksinį-rudą atspalvį. Valgomi karšti.

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Gvezeli gamyba

Gvezeli

Gvezeli

© 2014 J.D.Endriukaitis