Adžika

Adžika pagrindinės sudėtinės dalys - aštrieji pipirai, česnakas ir druska. Jos kruopščiai sutrinamos į vientisą masę pridedant koriandro ir kitų prieskonių.
Senovėje piemenys ilgam išeidavo į kalnus ganyti avių, o šeimininkai aprūpindavo juos druska. Bet ši druska buvo skirta ne piemenims, o avims - kaip būtinas jų maitinimosi papildas. Tais laikais druska buvo gana brangi, ir, kad piemenys jos neišvogtų, avių šeimininkai į druską pridėdavo deginančių pipirų. Druska prarasdavo savo prekinę vertę, bet tai visiškai netrukdė piemenims naudoti ją kaip prieskonį. Skoniui pagerinti pridėdavo česnako, kinzos, chmeli-suneli ir kitų prieskonių. Tai ir atsirado adžika.
Taigi, pagrindinis adžikos indigriedientas - raudonieji piprai, kurie suteikia adžikai tamsiai raudoną spalvą. Daugelis klaidingai mano, kad į adžikos sudėtį įeina pomidorai. Tikroje adžikoje pomidorų nėra.
Klasikiniame adžikos recepte pipirų ankštys iš pradžių padžiovinamos saulėje, po to kruopščiai sutrinami tarp dviejų plokščių akmenų - vieno didesnio, kito mažesnio. Kartu su pipirais sutrinamas česnakas ir prieskoniai, kurie juos trinant išskiria eterinius aliejus, suteikiančius adžikai nepakartojamą aromatą.
Miesto sąlygomis gana sunku atkurti originalią procedūrą, todėl vietoje akmenų naudojamas smulkintuvas arba mėsmalė.

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

Klasikinei adžikai reikia: 1 kilogramo raudonųjų aštriųjų pipirų, 0,5 kilogramo česnako, 3/4 stiklinės stambios druskos, 0,5 stiklinės koriandro, chmeli-suneli ir krapų sėklų mišinio... ir guminių pirštinių.
Guminės pirštinės - tai ne dėl juoko, mišinys tikrai gaunasi "atominis" ir gali nudeginti rankų odą. Įsivaizduojate, kaip ji veikia jūsų skrandžio sieneles?
Tai labai aštri adžika, ir geriau apie 800 gramų aštriųjų pipirų pakeisti saldžiaisiais.
Nuo pipirų anksčių nupjauname kojeles, išpurtome sėklas ir sumalame smulkintuve. (Per mėsmalę praleisti apie 3 kartus). Taip pat elgiamės ir su česnaku ir krapų sėklomis. Viską gerai išmaišome. Gale dedame druską - turėtų gautis pastos konsistencijos masė. Galima įdėti susmulkintą kindzą ir chmeli-suneli, bet tuo atveju kiek nukenčia adžikos spalva.
Labai populiari yra adžika su pomidorais, kurią nesunkiai galima valgyti šaukštais, bet kuri jokiu būdu nėra tikra adžika.

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

Adžika

© 2014 J.D.Endriukaitis